Gymnaestrada 2011

Pääjoukko Gymnaestradaan lähtijöistä lentokentällä. Tekstin kirjoittaja Kati Karjalainen-Rimppi ylärivissä toinen vasemmalta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meet the Magic; voimistelun juhlaa Sveitsin Lausannessa

14. maailmanlaajuinen voimistelutapahtuma, The 14th World Gymnaestrada, järjestettiin Lausannessa 10.-16.7. 2011. Osaanottajia riitti kaikilta viideltä mantereelta yhteensä noin 20 000. Suomestakin osallistujia oli 1400, kolmanneksi eniten koko tapahtumassa! Lausanne sijaitsee Sveitsin ranskankielisellä alueella, Genevejärven pohjoisrannalla. Asukkaita kaupungissa on n. 130 000. Silti Gymnaestrada -väki näkyi ja erottui joukosta.

Tämän kertaista Gymnaestrada -matkaa oli suunniteltu jo neljä vuotta, heti edellisen, Dornbirnin tapahtuman innoittamana. Silloin päätimme, että houkuttelemme seuraavaan Gymnaestradaan mukaan useampia Vihti-Gymiläisiä; varsinkin nuoria joukkuevoimistelijoita oppimaan ja kokemaan jotain aivan uutta. Neljässä vuodessa pääsimme tavoitteeseemme, vain ranskan kielen opiskelu oli jäänyt vähemmälle. Vihti-Gymiläisiä oli yhteensä 36, osa ensikertalaisia ja jokunen vain turistina. Me vihtiläiset esiinnyimme Suomen kenttäohjelmassa 650 muun suomalaisen kanssa, ja Impulssi-ryhmämmeoli mukana myös Pohjola -illan upeassa Suomi -osuudessa. Malleyn urheiluareena oli viimeistä paikkaa myöten täynnä; 5000 katsojaa osoitti suosiotaan seisten ohjelman lopuksi.

Suomen yhteistä kenttäohjelmaa harjoiteltiin innokkaasti eri seuroissa pitkin syksyä ja talvea 2010/2011, nyt kaikki kolme eri ikäkautta esiintyivät samassa Kalevala-ohjelmassa. Vihti-Gymin Pohjolan nuoret koostuivat pääosin joukkuevoimisteluryhmä Gaselleista vahvistettuna Katjalla, Ainoina esiintyi tanssillisen voimistelun Impulssiryhmän jäseniä ja Louhettaret koostuivat naisvoimistelijoista. Vasta yhteisharjoituksissa Vantaalla kesäkuun alussa aloimme ymmärtää ohjelmamme visuaalisen kokonaisuuden - upea se oli.

Lausannessa kenttäohjelmamme esitettiin kahdesti Pontaisen Olympiastadionilla, ja tunnelma kentällä esiintyjien keskuudessa oli hieno; esiintymisiä olisi voinut olla useampiakin! Kenttäohjelmamme saikin paljon kiitosta yleisöltä, koska ohjelma oli selkeä ja kokonaisuus pysyi kasassa. Tästä voi vetää sen johtopäätöksen, että kaikkien maiden kenttäohjelmat eivät olleet aivan niin onnistuneita...

Gymnaestradan ideana on koota eri maiden voimistelijoita yhteen esittämään omia taitojaan, nauttia voimistelun ilosta ja oppia muilta aina jotain uutta. Siis eräänlaista kokemusten ja ideoiden vaihtoa. Tapahtumassa ei kilpailla eikä jaeta mitaleita; aplodeja ja suosionosoituksia sitäkin enemmän. Me osallistujat kiisimme tapahtumasta toiseen, harjoittelimme, esiinnyimme ja ihailimme muiden esityksiä sisätiloissa tai ulkolavoilla vaikka kaatosateessa. Ja ihailtavaa oli paljon. Sveitsiläiset ja kreikkalaiset esittivät henkeäsalpaavaa akrobatiataiturointia, korealaiset temppuilivat spinningpyörillä, nuoret kiinalaiset voimistelijat veivät sydämen ja etelä-afrikkalaisilla oli oma kulttuuri vahvasti esityksissä läsnä. Japanilaisten naisten tulkinta Michael Jacksonin Earth Song’sta sai kylmät väreet kulkemaan pitkin selkää. Lausannen Beaulieussa halliohjelmia oli nyt 254 erilaista, joista jokainen esitettiin kolme kertaa viikon aikana! Eri puolilla Lausannea sijaitsevilla kaupunkilavoillakin oli peräti 225 eri esitystä, ja kenttäohjelmiakin oli yhteensä 18. Tämän lisäksi oli lukuisia epävirallisia harjoitteluita, trampoliini-ilotteluita ja esityksistä pitkin katuja ja puistoja.

Gymnaestrada näkyi koko Lausannessa. Pitkin kaupunkia oli katuun maalattu Magic Road -merkkejä, jotka johdattivat tapahtumaan osallistujat paikasta toiseen. Genevejärven ja -rantoineen tuli tutuksi. Rannan tuntumassa kohosi myös Belleriven nuorisokylä - paikka, johon nuoret osallistujat kokoontuivat iltaisin viettämään aikaa yhdessä ja kuuntelemaan eri bändejä. Loppuviikkoa kohti tunnelma vain tiivistyi, yhteiseen Meet the Magic- laulun koreografiaan yhtyi yhä useampi, virallisia eri maiden Gymnaestrada -asuja vaihdeltiin kiivaasti, mutta valitettavasti katukuvassa alkoi näkyä myös yhä useampia kyynärsauvojen varassa kulkevia gymnaestradalaisia. Teipattuja nilkkoja, polvia ja ranteita riitti. Harrastus vaatii veronsa.

Gymaestradan järjestelyissä oli koko Lausanne mukana tavalla tai toisella - vapaaehtoisia avustajia oli päivittäin 4000. He pitivät huolta mm. majoituksistamme, ruokailuistamme, kenttä- ja hallinäytöksistä, ensiavusta sekä iltaohjelmista. Heille Gymnaestrada oli merkittävä kansainvälinen tapahtuma. Me osallistujat koimme upeita hetkiä marssiessamme avajaisiin olympiastadionille, esiintyessämme ohjelmissamme ja hurratessamme muille. Yhteenkuuluvaisuuden tunne oli sanoinkuvaamaton. Kotiin palasimme taskut täynnä uusia ideoita ja upeita muistoja sekä haasteita: Gymnaestrada järjestetään joka neljäs vuosi, ja se on suurin harrastevoimistelutapahtuma maailmassa.

Seuraava Gymnaestrada järjestetään 2015 meillä Suomessa, Helsingissä. Ja siinä onkin haastetta kerrakseen. Kaikki jumpparit joukolla mukaan, Make the Earth move!

Kati Karjalainen-Rimppi, Louhetar

 

Mä oon Sveitsissä, missä sä oot?

Aluksi ajatus Gymnaestrada -tapahtumasta tuntui melko etäiseltä ja mietin pitkään, kannattaako lähteä. Mutta jos nyt kysyttäisiin haluaisinko lähteä uudestaan, en epäröisi sekuntiakaan. Sain kokea jotain niin mahtavaa, mitä en osannut edes kuvitella! Kaikki uudet mukavat tuttavuudet eri puolilta maailmaa, uskomattomat esitykset, huumaava ympäristö korkeine vuoristoineen ja paahtava kuumuus olivat jotakin, mitä en ikinä unohda. Pelkkä Sveitsin ympäristö sai minut hämmästymään, koska ajattelin siellä olevan paljon viileämpää. Meistä kaikista tuntui kuitenkin, kuin olisimme olleet ihan oikeasti etelän lämmössä, emmekä vain Keski-Euroopassa.

Alkumarssista lähtien minut valtasi mahtava tunne, kun me suomalaiset marssimme isolle olympiastadionille ja tuhannet ihmiset ympäri maailmaa hurrasivat meille. Samanlainen tunne tuli, kun esiinnyimme samalla kentällä esittäessämme Kalevala- aiheista esitystämme ja vaikka aluksi jännittikin, niin se katosi hyvin nopeasti. Porukka, jonka kanssa liikuin, oli mitä parhain ja välillä meillä oli vähän liiankin hauskaa, koska yöunet olivat joinakin öinä jääneet liian vähäisiksi. Osasimme kuitenkin ottaa jokaisesta hetkestä jotakin irti ja luulen, että jokainen meistä muistaa tämän matkan aina ja ikuisesti.

Lupasimme oikeastaankin, että palaamme Sveitsiin vielä, koska kaikkiin meihin se teki hyvin vahvan vaikutuksen. Lähtö lauantaiaamuna oli haikea, koska jouduimme jättämään niin ihanan Sveitsin kuin myös siellä tapaamamme ihmiset, joista oli jo ehtinyt tulla meille melko läheisiä.

Gymnaestrada -tapahtuma oli niin ainutlaatuinen kokemus, joka täytyy kokea itse, koska sanat eivät vain riitä kertomaan kaikkea siitä. Suosittelenkin kaikille mukaan lähtemistä, koska tämä kokemus antoi itselleni ainakin niin paljon hyviä muistoja, joita en vaihtaisi pois mistään hinnasta. Come to meet the magic!

Juulia Jääskeläinen, Pohjolan nuori

Pohjolan nuoret Crepperieen illalliselle menossa. Tekstin kirjoittaja Juulia Jääskeläinen ensimmäinen vasemmalta. Seuraavina Sara Räty, Katja Hakala, Veera Lindholm, Sirri Rimppi ja Karoliina Koski. Kuvat: Anne Kempas