Gymnaestrada 2015

 

 

Gymnaestrada on voimistelun kansainvälinen suurtapahtuma, joka pidettiin tänä kesänä ensimmäistä kertaa Helsingissä 12.–18.7.2015. Voimistelulajien kirjo tarjosi iloa ja elämyksiä jokaiselle!

 

Gymnaestrada kokosi Helsinkiin 21 000 osallistujaa yli 50 maasta, viidestä eri maanosasta. Tapahtuma on kansainväliseltä osallistujamäärältään suurin Suomessa koskaan järjestetty tapahtuma. Joka neljäs vuosi järjestettävällä festivaalilla on edustettuna kaikki voimistelulajit erilaisten esitysohjelmien muodossa, aina akrobatiasta tanssiin asti. Valokeilassa on harrastajia ja huippuja rinnakkain.

Tällä kertaa Gymnaestrada tarjosi yli 200 tuntia voimistelua kaikissa muodoissaan. Maksullisten näytösten lisäksi Gymnaestrada levittäytyi Helsinkiin ilmaisten voimisteluaiheisten tapahtumien muodossa ja tarjosi viikon ajan voimisteluelämyksiä koko kaupungille.

 

Suomella on vahvat perinteet Gymnaestradaan osallistumisessa ja suurin delegaatio olikin tällä kertaa Suomesta: 4000 osallistujaa 140 voimisteluseurasta. Osallistujista 80 % oli naisia ja tyttöjä ja 20 % miehiä ja poikia. Vapaaehtoistyöntekijöitä oli yli 3000.

Viikon aikana nähtiin yli 200 tuntia voimistelua 15 eri esiintymisareenalla. Vihti-Gymistä oltiin mukana Gymnaestradassa seitsemättä kertaa suurella 91 osanottajan joukolla. Vihti-Gym oli näin ollen yksi eniten voimistelijoita tapahtumaan lähettänyt seura jäsenmäärään suhteutettuna. Noin 12 % vihti-gymiläisistä osallistui tapahtumaan.

Seuran voimistelijat esiintyivät kenttänäytöksissä, kaupunkilavoilla, hallinäytöksissä sekä Pohjoismaiden yhteisessä gaala-illassa Jäähallissa.

Eniten osallistujia oli Valkea lintu – The Swan –kenttänäytöksessä, joka esitettiin ensimmäistä kertaa Gymnaestradan historiassa olleessa Midnight Sun Special –illassa sekä päättäjäisissä Olympiastadionilla. Valkea lintu -ohjelmassa oli kaksi roolia; joutsenten rooli varttuneille naisille ja satakielten rooli valiovoimistelijoille. Ohjelmassa oli yhteensä 40 vihti-gymiläistä, jotka aloittivat ohjelman harjoittelun jo viime syksynä. Tällöin koulutettiin ohjaajat, jotka olivat mukana myös Ylen TV2 –kanavalla esitetyssä dokumentissa ”Valkean linnun synty”. Ohjelmaa tehtiin lähes vuosi ja dokumenttiryhmä seurasi eri puolilta Suomea tulevien naisten valmistautumista kenttänäytökseen harjoituksissa ja kenraalissa. Dokumentti sai paljon julkisuutta ja vihti-gymiläiset tunnistettiin jopa kadulla dokumentista!

Tanssillisen voimistelun joukkue Impulssi esiintyi kenttä- ja hallinäytösten lisäksi vielä Pohjoismaisessa gaala-illassa Suomen kokonaisuudessa. Ohjelmaan oli valittu Suomen parhaat tanssillisen voimistelun kilpailijat, joten oli upeaa, että vihti-gymiläiset olivat mukana!

 
Nuoret joukkuevoimistelijat puolestaan osallistuivat Sonera-stadionilla esitettyihin ”Marjamaille”-kenttänäytöksiin ja esiintyivät lisäksi omalla ”Haloo,haloo”-ohjelmallaan kaupunkilavoilla. Lisäksi nuoria oli mukana "Elämän jälki"-kenttänäytöksessä.

Tapahtumaan osallistuminen vaatii seuralta paljon työtä, joka aloitettiin jo 1,5 vuotta sitten. Ilmoittautumiset, ohjelmien opettelu ja harjoittaminen, vaatteiden ja varusteiden hankinta, osanottajien tiedottaminen sekä bussikuljetusten järjestäminen veivät paljon aikaa seuran johtokunnalta. Seuran rahallinen panostus tapahtumaan oli merkittävä. Kaikki tehtiin joko osallistujien tai seuran varoilla, koska ylimääräinen tuki tapahtumaan puuttui. Monessa muussa seurassa osallistujilla oli joko kunnan tai yhteistyökumppaneiden tuki. Yhteishenki oli koko projektin ajan mahtava ja tapahtumaan osallistuttiin hyvällä fiiliksellä.

Kunnan edustajia kutsuttiin yhdessä Voimisteluliiton kanssa mukaan Gymnaestradan eri näytöksiin ja kutsuvierastilaisuuteen. Kunnan edustajilla oli mahdollisuus olla mukana tapahtumassa niin halutessaan.

Gymnaestrada kokoaa eri-ikäiset osanottajat yhteen aivan ainutlaatuisesti! Kaikilla on yhtäläinen mahdollisuus nauttia upeista esityksistä ja kansainvälisestä tunnelmasta. Aivan varmasti matkaa Vihti-Gymin innostunut joukko neljän vuoden päästä Dornbirniin Itävaltaan kohtaamaan kansainvälisen voimisteluyhteisön jälleen kerran!

 

 

Anne Kempas

Vihti-Gymin puheenjohtaja

 

 

Osanottajien kokemuksia: Sirri Rimppi

 

Voimistelun täyteinen viikko Gymnaestradassa


Ilmiö, tunnelmallinen, hauska, inspiroiva, energinen! Sitä kaikkea oli Gymnaestrada 2015, Suomeen ensimmäistä kertaa saapunut kansainvälisen voimistelutapahtuma, kertoivat tapahtumaan osallistuneet voimistelijat. Gymnaestradassa ei kilpailla, siellä esiinnytään. Ikään sukupuoleen tai kansallisuuteen katsomatta kaikki ovat tervetulleita voimistelemaan.

Tämä neljän vuoden välein järjestettävä tapahtuma kokosi voimistelijat ympäri maailmaa yhteen nauttimaan liikunnan ilosta ja kauneudesta. Koko viime viikon Helsinki vilisi jumppareita, jotka kulkivat pitkin katuja maidensa edustusasuissa. Kanada, Australia, Brasilia, Ruotsi, Tonga... 21 000 osallistujaa 52 eri maasta. Myös Vihdistä lähti yli yhdeksänkymmenen hengen joukko Vihti-Gymiläisiä ottamaan osaa kesän ja koko Suomen suurimmille festivaaleille. Mukana kulkivat myös huoltajat, jotka mahdollistivat nuorempien tyttöjen osallistumisen.

Korennot-joukkueen tytöille tämä oli ensimmäinen suuri voimistelutapahtuma. Hymyillen he kertoivat viikon olleen todella hieno ja täyttäneen heidän odotuksensa. Vaikka avajaispäivä oli synkän harmaa ja avajaismarssiin järjestäytyneet voimistelijat värjöttelivät sadeviittojensa suojissa, aurinko työnsi pilvet syrjään ja loppuviikko vietettiin aurinkoisessa säässä. Se oli onni, sillä osa voimisteluesityksistä oli ulkona. Moni vihtiläinen oli mukana olympiastadionilla esitettävissä kenttänäytöksissä, jotka useiden satojen voimistelijoiden voimin täyttivät stadionin viheriön. Kenttänäytösten lisäksi vihtiläisiä saattoi nähdä myös kaupunkilavoilla, messukeskuksessa ja jäähallilla. Omien harjoitusten ja esitystensä lomassa he siirtyivät katsomon puolelle tai osallistuvat oheistoimintaa.

Viikon aikana saattoi nähdä kaikenlaista voimistelua naisvoimistelusta akrobatiaan ja naruhyppelyyn ja päästä kokeilemaan vaikkapa balettia ja parkouria. Kolmessa eri kokonaisuudessa mukana ollut Sara Räty kertoi olleensa lavalla joka päivä. Siitä huolimatta hän ehti kiertelemään tapahtuma-alueella ja nauttimaan muidenkin esityksistä. Korennot taas iloitsivat tapahtuman kansainvälisyydestä vaihtelemalla edustusasuja ja lippuja ulkomaalaisten kanssa ja opettaen heille hieman suomeakin.

Viikko oli tapahtumarikas ja osallistujille jäi siitä hyviä muistoja. Sara oli odottanut erityisesti Keskiviikon Midnight Sun näytöstä, jolloin hän pääsi esiintymään Olympiastadionille. Kokemus oli ollut odotuksen arvoinen. Korennoille mieleen jäivät avajaismarssin tunnelma ja esiintymisen riemu. Seuraava Gymnaestrada järjestetään neljän vuoden päästä Itävallassa. Sitä odotetaan jo innolla!