Gymnaestrada 2007

 

COME TOGETHER - BE ONE; THE WORLD 13. GYMNAESTRADA 2007 - VIIKKO LIIKUNNAN RIEMUA!

13. kansainvälinen harrastevoimistelutapahtuma keräsi heinäkuussa Itävallan Dornbirniin lähes 22 000 voimistelijaa viideltä eri mantereelta. Tapahtuma onkin suurin harrasteurheilutapahtuma maailmassa, ja me, Vihti-Gymin naiset ja valiot, saimme olla siellä mukana!

Gymnaestrada-matkaa oli suunniteltu vuosi, ja koko kevät hiottu naisten kenttäohjelmaa sekä valioiden ohjelmia esityskuntoon niin omien seurojen harjoituksissa, kuin yhteisharjoituksissakin Tampereella ja Vantaalla. Suomea edusti yhteensä 1100 innokasta osallistujaa, joten anivarhain heinäkuun 6. päivä Helsinki-Vantaan lentokenttä alkoi täyttyä siniasuisista voimistelijoista. Matkaan oli lähdössä muitakin, kuin vain me 16 Vihti-Gymin voimistelijaa. Seuraavan viikon aikana luvassa oli naisten kenttänäytöksiä ja valioiden halli- ja kenttänäytöksiä, mutta myös vapaa-aikaa lähiseutujen tutustumiseen.

Gymnaestrada oli järjestetty messuistaan tunnettuun itävaltalaiseen Dornbirnin kaupunkiin, jonka messukeskus toimi tapahtumapaikkana. Tapahtumaan osallistuneet 22 000 vierasta oli majoitettu niin Dornbirniin kuin sitä ympäröiviin pikkukaupunkeihinkin. Osallistumispassilla saattoi matkustaa rajattomasti lähiliikenteen junilla ja linja-autoilla, ja erityisiä Gymnaestrada-vuoroja oli järjestetty lähes vuorokauden ympäri. Matkoihin tosin kuluikin paljon aikaa, aamulla kun lähdettiin majoituskoululta, niin vasta iltamyöhällä yleensä palattiin takaisin. Omat harjoitukset ja esitykset pitivät viikko-ohjelmaa koossa, ja muiden voimistelijoiden esityksiä oli mukava seurata.

Viikon aikana nähtiin avajaisten ja päättäjäisten sekä Lustenaun stadionin kenttänäytösten lisäksi 888 halliesitystä ja 488 esitystä kaupunkilavoilla; valinnan vaikeus oli ilmeinen. Koska ilma oli lähes koko viikon sateinen, messukeskuksen hallit täyttyivät ääriään myöten hallinäytösten aikana. Tunnelma oli tiivis; näimme japanilaisten naisten tanssivan valkoisissa puvuissaan Edelweissia, sveitsiläisten tekevän henkeäsalpaavia akrobatiailoitteluja, lauloimme koko katsomo ruotsalaisten kuntojumppareiden Abba-sävelmien tahdissa, ihastelimme Qatarin eksoottisia voimistelijoita, ja paljon muuta. Englannista oli tapahtumaan tullut myös erityisryhmiä esiintymään. Kaikista esityksistä paistoi liikunnan ilo ja riemu. Iltaisin saattoi mennä suraamaan eri maanosien omia iltanäytöksiä, Suomi oli mukana Pohjoismaiden illassa.

Sateisesta säästä huolimatta Lustenaun stadionin kenttänäytökset sekä tiistaina että torstaina saatiin vietyä läpi ilman sadetta, torstaina jopa aurinko paistoi! Katsomot olivat täälläkin täynnä, ja suomalaisten kenttäohjelma, johon me kaikki vihtiläisetkin osallistuimme, sai paljon kiitosta. Paikallislehti julkaisi seuraavana päivä suuren värikuvan Suomen naisten ohjelmasta!

Gymnaestradaa oli järjestetty hartaasti, ja paikallislehdet olivat seuranneet valmistelujen etenemistä koko kevään. Niinpä joka päivä oli lehdessä myös pari aukeamaa itse tapahtumasta ja sen takana pyörivästä vapaaehtoisten joukosta. Dornbirnin lähes 45 000 asukkaasta n. 7000 oli jollain tavalla mukana vapaaehtoistyöntekijänä Gymnaestrada-tapahtumassa, ohjaamassa liikennettä ja voimistelijoita stadionilta majoituskouluille, järjestämässä ruokailuja messukeskuksessa jne. Tapahtuma tuntui olevan jokaisen paikallisen tiedossa.

Myös meidät vihtiläiset majoittaneessa Gaissaun kylässä Gymnaestrada näkyi: Gaissau oli yksi kolmesta Suomi-kylästä, jonka kouluihin suomalaisia oli majoitettu. Koululaiset olivat tehneet lukukauden lopuksi tervetulotoivotuksia ja Suomen lippuja sekä vaakunoita koristamaan kouluaan. 1600 asukkaan kylän pormestari oli yksi innokkaimpia vapaaehtoistyöntekijöitä Gaissaun koululla. 120 vapaaehtoisen voimin hoituivat aamupalat, koulun siivous ja vartiointi; ulkopuolisilla ei majoitustiloihimme ollut asiaa. Jokainen päivä oli annettu jollekin seuralle tai yhteisölle huolehdittavaksi, ja meistä pitivät huolta mm. paikalliset jalkapalloilijat, metsästäjät ja kirkkokuorolaiset. Gaissaussa suomalaisten majoitus kosketti jollain tavalla jokaista perhettä! Paikalliset ihmiset olivat ystävällisiä meitä kohtaan, ja lapset tervehtivät iloisesti “MOI!” kun pyyhälsivät ohitsemme polkupyörillään.

Tiiviistä halli- ja ulkolavaohjelmatarjonnasta huolimatta ehdimme käväistä Sveitsin puolella iltakävelyllä; Gaissau on Itävallan läntisin kunta, ja rajajokena virtaa Alte-Rhein. Joen toisella puolella on jo Sveitsi. Iltakävelyn lopuksi poikkesimme Rheinecke-kylän kyläjuhlissa kuuntelemassa aitoa paikallista puhallinmusiikkia.Viikon varrella vierailimme mm. Liehtensteinissa viinitilalla, ja tutustuimme viinin valmistukseen. Torstaina nousimme Bregenzissä kabiinihissillä ylös alppiniityille, ja osa meistä jäi katsomaan illalla Bregenzin oopperan Tosca-produktiota. Perjantain vietimme bussiajelulla pitkin maaseutuja tutustuen pikkukyliin sillä seurauksella, että valiot juuri ja juuri ehtivät halliesitykseensä. Iltaisin niin Dornbirnissä kuin pienemmissäkin kaupungeissa oli paljon ohjelmaa kyläjuhlista nuorisodiscoihin, ja mikäs juhliessa, kun ympärillä on rentoja ja iloisia gymnaestradalaisia ympäri maailmaa!

Lauantain päättäjäisten jälkeen olo oli väsynyt, mutta haikea. Viikko oli ollut täynnä mitä upeampia voimistelu- ja akrobatiaesityksiä, omat näytökset sujuivat hyvin ja uusia elämyksiä oli saatu vuosiksi eteenpäin. Nyt vain odottelemme seuraavaa Gymnaestradaa, joka pidetään 2011 Lausannessa, Sveitsissä. Ohjelma pitäisi keksiä ja ranskan kieli opetella, mutta onneksi on 4 vuotta aikaa! Come together - be one.

Kati Karjalainen-Rimppi

Naisia Bodenseen rannalla...
... ja valioita samassa auringonpaisteessa
Valioiden viuhkaesitys
Loppuhuiskutus kenttäesityksen jälkeen. Kuva Pirjo Nummelin-Stenman, Hämeen NV