World Gymnaestrada 2019

Elämän voiman naiset.
Kuvassa matkakertomuksen kirjoittaja Kati Karjalainen-Rimppi eturivissä kyykyssä vasemmalla.
Energian ympäröimänä vauhdissa
Tulilinnut hallissa
Alegria ja Korennot Tulilintuina "Lumottu metsä" -ohjelmassa
FIG-gaala
Helmi Haaparanta ja Kristiina Järvinen FIG-gaalassa

 

Come together. Show your colors - Voimistelun suurtapahtuma
Dornbirnissä on jo muisto vain!


The 16th World Gymnaestrada, kansainvälinen voimistelutapahtuma,järjestettiin tänä kesänä 7.-13.7 Dornbirnissä, Itävallassa. Osallistuja saapui 65 eri maasta yli 18 000; suomalaisia oli kolmanneksi eniten eli 1527 osallistujaa, joista meitä Vihti-Gymiläisiä oli 30; 27 voimistelijaa ja 3 huoltajaa. Järjestelyt toimivat hienosti, sillä Dornbirn järjesti Gymnaestradan myös vuonna 2007.


World Gymnaestrada on kansainvälisen voimisteluliiton, FIG:n, järjestämä voimistelun suurtapahtuma, joka kokoaa yhteen koko voimisteluperheen joka neljäs vuosi. Edellisen kerran, 2015, tapahtuma järjestettiin Helsingissä. Gymnaestradan ideana on koota eri maiden voimistelijoita yhteen esittämään omia taitojaan, nauttia voimistelun ilosta ja oppia muilta aina jotain uutta. Siis eräänlaista kokemusten ja ideoiden vaihtoa. Tapahtumassa ei kilpailla eikä jaeta mitaleita; aplodeja, kannustusta ja suosionosoituksia sitäkin enemmän. Valokeilassa on harrastajia ja huippuja rinnakkain kaikista maanosista, vammaisurheilijat ja lapsi-vanhempi - ryhmät muiden mukana.


Suuren voimistelutapahtuman järjestelyissä apuna oli noin 6000 vapaaehtoista, jotka vastasivat majoituskouluista, yhteisistä ruokailuista, liikenteen ohjailusta ja turvallisuudesta tapahtuman aikana. Osallistujat majoittuivat yhteensä 16 eri kylään Dornbirnin ympistössä, joten tapahtuma sai huomiota laajalti. Suurin osa suomalaisista majoittui Höchstin kylään, jossa suomalaiset muistettiin jo vuoden 2007 Gymnaestradasta. Edelliskerrasta oppineina järjestäjät osasivat varata aamiaiselle tarpeeksi kurkkuviipaleita!


Viikko meni nopeasti yrittäessämme kokea mahdollisimman paljon. Juoksimme hallinäytöksestä toiseen, pysähdyimme kaupunkilavojen ääreen, kiiruhdimme omiin harjoituksiimme ja esiintymisiimme, iltanäytöksiin, avajaisiin, kyläjuhliin…Erilaisia voimistelunäytöksiä oli useita satoja, suurten joukkojen kenttänäytöksiä urheilukentillä ja pienempien ryhmien esiintymisiä halleissa ja kaupunkilavoilla niin Dornbirnissa kuin lähikylissäkin. Kenttänäytöksissä vihtiläisiä oli mukana "Elämän voima"- ja "Energian ympäröimänä"-ohjelmissa. Lisäksi Alegria- ja Korennot -joukkueista oli tyttöjä mukana "Lumottu metsä" -hallinäytöksessä, jossa oli  voimistelijoita Vantaan Voimisteluseurasta, Mäntsälän Voimistelijoista ja Vihti-Gymistä. FIG- gaalassa nähtiin Suomen osuutena "Jäätikkö sulaa"-esitys, johon oli valittu Vihti-Gymistä mukaan Helmi Helmi Haaparanta ja Kristiina Järvinen. Hienosti sujuneet esitykset kertoivat kovasta harjoittelusta liikuntaseuroissa syksyn 2018 ja kevään 2019 aikana.


Ikimuistoinen viikko täynnä huikeita esityksiä ja koskettavia elämyksiä on nyt muisto vain. Katseemme ja ajatuksemme suuntaamme jo seuraavaan World Gymnaestradaan, joka vuonna 2023 järjestetään Amsterdamissa, Hollannissa. FIG:n presidentin, Morinari Watamben mukaan,”… voimistelu ei ole tärkeää vain siksi, että se edistää fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia. Se on myös yhteinen kieli, joka luo yhteyksiä eri kulttuureista tulevien ihmisten välille.”

On ilo olla osa tätä suurta yhteisöä!

 

Kati Karjalainen-Rimppi

Luoteis-Uusimaa -lehdessä 15.8.2019 ollut artikkeli matkastamme.