Joukkuevoimistelu

Kaikki joukkuevoimistelujoukkueet kuvattuna Joulujuhlassa 2019
Kuva: Helen Haapala

 

Joukkuevoimistelu - esteettinen ja taiteellinen kilpalaji

Joukkuevoimistelu on kehittynyt suomalaisesta naisvoimistelusta kansainväliseksi kilpaurheilulajiksi ja se on harrastajamäärältään Suomen Voimisteluliiton lajeista suurin.

Laji vaatii voimistelijalta liikkuvuutta, tasapainoa, koordinaatiota ja rytmitajua ja siinä korostuvat vartalon liikkeiden virtaavuus, ilmaisullisuus ja esteettisyys. Hyvälle suoritukselle on ominaista yhteinäisyys ja yhtäaikaisuus.

Joukkuevoimistelun kilpailuohjelma on liikkeiden ja musiikin muodostama taiteellinen ja urheilullinen kokonaisuus. Vuonna 2003 perustettiin Kansainvälinen Joukkuevoimisteluliitto IFAGG. Lajiesittely löytyy Voimisteluliiiton sivuilta: http://www.voimistelu.fi/fi/Kilpavoimistelu/Joukkuevoimistelu/Lajiesittely.

Joukkuevoimistelussa tuomaripaneeleja on kolme. Sommittelun tekninen tuomaristo (2-4 tuomaria) arvioi ohjelman vaikeusosia, sommittelun taiteellinen tuomaristo (3-4 tuomaria) taas ohjelman voimistelullista arvoa, rakennetta ja ilmaisullisuutta. Suoritustuomaristo (3-4 tuomaria) vähentää virheistä suoritustekniikassa ja yhtäaikaisuudessa.

Vihti-Gymissä joukkuevoimisteluryhmiä on kaudella 2019 - 2020 kolme: Alessia, Lilette ja Biancat.

Joukkuevoimistelussa yli 12-vuotiaat kilpailevat kansallisesti kolmella eri sarjatasolla:

SM-sarjat

SM-sarjojen valtakunnallisilla kilpailuilla on suomenmestaruusarvo. SM-sarjoissa kilpaillaan ikäluokittain 12-14-vuotiaissa, junioreissa (14-16-vuotiaissa) sekä yli 16-vuotiaissa (naisten sarja).

Kilpasarjat

Kilpasarjoissa kilpaillaan ikäluokittain 12-14-vuotiaiden, 14-16-vuotiaiden, 16-20-vuotiaiden ja yli 18-vuotiaiden (naiset) sarjoissa. Valtakunnallisella tasolla kilpasarjoissa kisataan Voimisteluliiton kilpasarjojen mestaruuskilpailuissa.

Harrastesarjat

Harrastesarjoissa kilpaillaan ikäluokittain 12-14-vuotiaissa, 14-16-vuotiaissa ja yli 16-vuotiaissa. Kolmen alueen aluekilpailujen yhteydessä järjestetään kaikille avoin harrastesarjan kilpailu.

Alle 12-vuotiaiden lasten sarjoissa kilpaillaan vain yhdellä sarjatasolla ikäluokissa 8-10-vuotiaat ja 10-12-vuotiaat. Alle 12-vuotiailla on myös mahdollisuus esiintyä Voimistelun Stara-tapahtumissa, joissa joukkueita ei aseteta paremmuusjärjestykseen.
 

Kotimaan kilpailut

 

Joukkuevoimistelun Cup kilpailut ovat Voimisteluliiton jäsenseurojen järjestämiä kilpailuita, jotka myöntää joukkuevoimistelun lajiasiantuntijaryhmä. Kilpailuissa on mukana vain osa kilpailusarjoista tai sarjatasoista, jotta kilpailuiden koko säilyy järjestäjien, osallistujien ja tilojen osalta sopivana. 

 

Valtakunnallisissa mestaruuskilpailuissa ratkotaan kilpasarjojen mestaruudet sekä Suomen mestaruudet yli 12-vuotiaiden sarjoissa.

 

  • Yhteiset SM-kilpailut, joissa kilpaillaan virallisista Suomen mestaruuksista ikäluokittain tyttöjen (12-14-vuotiaat), junioreiden (14-16-vuotiaat) ja naisten (yli 16-vuotiaat) SM-sarjoissa 
  • Yli 14-vuotiaiden kilpasarjojen Voimisteluliiton mestaruuskilpailut, joissa kilpaillaan kilpasarjan mestaruuksista 14-16-vuotiaiden, 16-20-vuotiaiden ja naisten (yli 18-vuotiaat) kilpasarjoissa.
  • 12-14-vuotiaiden kilpasarjan Voimisteluliiton mestaruuskilpailut, joissa kilpaillaan kilpasarjan mestaruudesta 12-14-vuotiaissa. 
  • 8-10-vuotiaiden ja 10-12-vuotiaiden sarjojen ja harrastesarjojen kilpailuita järjestetään joukkuevoimistelun Cup-kilpailuissa.

Lisää kilpailuista voit lukea Voimisteluliiton sivuilta linkistä:

 http://www.voimistelu.fi/fi/Kilpavoimistelu/Joukkuevoimistelu/Kilpailu/Kotimaan-Kilpailut